Hugo & Geesje into Sri Lanka again and India

Videos

de zee vanuit Cinnamon Bey hotel

De laatste dagen relaxen in een mooi hotel aan de kust. Het hotel heet het Cinnamon Bey hotel. Veel Engelse toeristen. Verder veel Aziatische groepen die luidruchtig zijn. Tussen de middag kon je er heerlijk lunchen onder een soort linnen doeken, terwijl je het ruizen van de oceaan hoort. Heerlijk plekje om te wezen.

Spelende olifantjes

Dinsdag was onze safaridag. Dus 's middags op pad over hobbelige stoffige wegen. In de drie uur tijd veel beesten gezien, Olifanten, krokodillen, buffalo's, wilde varkens, pauwen en allerlei soorten herten. Aan het eind van de middag, tegen zonsondergang komen de beesten naar de waterplaatsen om de drinken. Daar troffen we deze twee vrouwtjes olifanten met hun kroost van drie kleine olifantjes. De drie hebben het echt geweldig naar hun zin. Prachtig om te zien.

De stoommachine in het hotel 2

Het tweede filmpje van de stoommachine in het hotel laat ook de kant zien waar de elektromotor te zien is. Toen de fabriek opgezet is in 1936 zijn er twee van deze een-cilinder machines in Birmingham gebouwd en verscheept naar Ceylon. Waarschijnlijk zijn ze met behulp van olifanten van de kust naar de fabriek gebracht. De fabriek heette toen nog de Hethersett Factory en viel onder het bestuur van de Britten. In 1948 veranderde dat en werd Ceylon omgedoopt tot Sri Lanka.

De stoommachine in het hotel 1

De stoommachine in het hotel wordt elke avond tussen 19:15 en 19:45 in beweging gezet. De hal staat dan vol met gasten die dit spektakel niet willen missen. De machine uit 1936 wordt nu aangedreven door een elektromotor. Op de stoommachine zijn met assen door het hele gebouw apparaten aangesloten die dan via banden mee gaan draaien. De stoommachine leverde in zijn gloriedagen 80 pk aan kracht. En omdat we een stoomliefhebber in ons midden hebben, Eeuwe, heb ik er twee filmpjes van gemaakt.

De theeplantages rondom het hotel

Dit hotel staat op de top van een heuvel en alle hellingen rondom zijn theeplantages. Het hotel was vroeger een fabriek waar ze de geplukte theeblaadjes malen en fermenteren. De thee werd daarna in balen naar de westerse wereld gestuurd. De fabriek is omgebouwd tot hotel met behoud van allerlei technische details, erg leuk. Zo staan er nog steeds een stoommachine en een 100 jaar oude lift in het gebouw. Prachtig.

Het verkeer in Kandy

Als Gees een winkeltje ingedoken is sta ik vol verbazing naar het verkeer te kijken. Twee stromen moeten samengaan. Het gekke is dan wel dat zoiets in Nederland enorm veel stress op zou leveren. Hier niet, men tuutert wat, en men zorgt dat men elkaar niet raakt. Zelfs voetgangers krijgen de ruimte. er gebeuren op deze ongeorganiseerde manier van rijden in verhouding net zoveel ongelukken als in Nederland. Dat geeft toch te denken...

Gees in de branding

Het is woensdag 6 maart een rustdag in onze reis. We zijn in de buurt van Trincomalee, in het noodoosten van Sri Lanka. Na het ontbijt maken we eerst een strandwandeling van een uur. Het is een prachtig strand met alleen toeristen die in hetzelfde hotel overnachten. het hotel heet Jungle Beach in het dorpje Kuchchaveli. Tijdens de strandwandeling heb ik een filmpje gemaakt 'Gees in de branding'.

Gees moet rijst stampen

Onderdeel van de reis is het bezoeken van een vroeger dorpje. Er wonen nu al geen mensen meer. In een oud huisje laat een vrouw zien hoe men vroeger het eten bereidde, meelpoeder met kokossnippers bakken tot een soort rotti en dan samen met groente en specerijen. Voor het meel moest men de rijstkorrels fijn stampen. Dus vonden ze dat Gees dat ook maar eens moest proberen.

Beeld van de huizen vanuit de auto

Om een indruk te geven van het landschap buiten de grote steden hebben we een filmpje gemaakt vanuit de auto. je krijgt zo een goed beeld van de huizen en de landerijen. In deze regio is er verbouwen van rijst de grootste bron van inkomsten. Alle landerijen zijn zo gemaakt dat ze onder water gezet kunnen worden. Er wordt geoogst met een soort maaidorser op rupsbanden. Deze streek is armoedig maar iedereen heeft ruimschoots te eten. De tuktuk die we inhaalden hadden we niet zo snel in de gaten.

Het bruidspaar komt binnen

Na de traditionele dansers en de muziek komt dan het echtpaar. Zij hadden hedendaagse trouwkleren aan. Wij hadden hun 's middags al even gezien en gefeliciteerd. Het bruidspaar was tegen acht uur binnen, dus het feest kon beginnen. Dat duurde tot middernacht. Volgens zeggen zouden er 600 gasten op het feest zijn geweest. Mooi om eens mee te maken.

Traditionele dans bij een bruiloft

In het hotel wordt zaterdagavond een bruiloft gehouden. Daarbij hoort dat het bruidspaar opgehaald wordt door dansers in traditionele kledij en traditionele muziek. Een prachtig gezicht. Alle hotelgasten lieten het eten even voor wat het is en gingen staan kijken naar dit spektakel. Prachtig.

Boottocht op de Lagune

Een ander onderdeel van de stadstour is een boottocht op de Lagune. We varen naar een klein ondiep deel van de lagune waar de kapitein een tafeltje met twee stoeltjes in het water zet. Hij haalt dan ineens allemaal fruit naar voren die we op mogen peuzelen. Het is natuurlijk wel mijn verjaardag dus dit is een mooie verrassing. Na het fruithapje varen we langs mangrove bossen waar kleine apen ons opwachten, erg leuk.

Vismarkt in Negombo

De eerste dag van onze reis staat een stadstour door Negombo op het programma. Het eerste wat we gaan bekijken is de vismarkt. Eerst lopen we langs uitgebreide velden waar ze is drogen. De opengemaakte vis leggen ze drie dagen in de zon te drogen. Daarna kan de vis tot een half jaar droog bewaard worden. Daarna de echte vismarkt met enorme brokken tonijn, inktvis en andere soorten. Erg hygiΓ«nisch gaat het er niet aan toe maar voorruit. Er lopen ook veel toeristen.

Uitzicht bij het Wispering Palms hotel

Als je 's morgens wakker wordt, je loopt het balkon op en je hebt het uitzicht zoals in het filmpje te zien is dan waan je je toch gelukkig. Het mooiste uitzicht met de palmen, het strand en de bruisende zee. Kortom genieten. Het hotel heet dus ook niet voor niets Whispering Palms. Nadat we onze vier weken vrijwilligerswerk afgesloten hebben gaan we nu genieten van Sri Lanka.

Een wilde chauffeur met een volle bus

We zijn vaker met de bus gegaan maar deze keer was wel echt bijzonder. De chauffeur reed als een dolle en de busrit duurde bijna 50 minuten. We konden niet zitten dus Gees heeft er een filmpje van gemaakt. Op het filmpje zie je dat de chauffeur een klein hendeltje naast zich heeft waarmee hij de luchthoorn bedient. Het lukt hem af en toe bijna om er een deuntje op te spelen. En als je als automobilist niet snel genoeg aan de kant gaat voor de bus dan laat hij weten dat hij dat niet kan waarderen. Voor 80 rupees, is 45 eurocent, heb je 50 minuten een belevenis van jewelste.

Medical Camp 4 gezellig druk

Tegen de middag wordt het nog gezellig druk. Ik denk dat we over de hele morgen verspreid zo'n 150 mensen hebben gezien waarvan 80 procent boven de 50 jaar. Mensen zijn doorverwezen naar het ziekenhuis waar ze gratis geholpen worden of hebben direct medicijnen mee gekregen. De deelnemers hebben daarnaast een indruk gekregen over hun algehele gezondheid. De leiders van deze gemeenschap proberen op deze manier 'goed' te doen voor hun mensen. Volgens mij is dat geslaagd en wij hebben daaraan bij kunnen dragen, dat geeft een goed gevoel. Kortom wij vonden het een hele nuttige en leuke ochtend.

Medical Camp 3 medicijnen geven

Gees wordt als apothekersassistent gekoppeld aan de apotheker. Ze stallen alle medicijnpotten uit op de tafel. Als de artsen iets voorschrijven dan telt Gees snel alle pillen, doet ze in een papieren zakje en verstrekt ze aan de deelnemer. De apotheker werkt zelf in een overheidsapotheek en gaat vaak mee op deze Medical Camp sessies. Het is af en toe zo druk dat er mensen in de rij staan te wachten. Gees geniet van haar rol, het is natuurlijk geweldig om zo direct bij te dragen aan de zorg voor deze mensen. Vandaar dit filmpje.

Medical Camp 2 de oogmeting

Omdat alle vrijwilligers een rol krijgen tijdens het Medical Camp wordt ik (Hugo) het hulpje bij de oogmeting. De man die de oogmeting uitvoert is een optometrist, geen oogarts. Hij bekijkt de ogen en geeft een advies. We zien enkele mensen met een troebele ooglens, die worden doorverzen naar het ziekenhuis waar ze gratis een operatie kunnen ondergaan. Verder zien we ook ouderen met nog een perfect zicht, alleen een extra leesbril en ze hebben perfect zicht. Het is prachtig om de man te helpen, hij laat me wat extra zaken zien en legt dingen uit. Een geweldige ervaring.

Medical Camp 1 de eerste deelnemers

Medical Camp, we strijken neer in een soort gemeenschapshuis in de buurt van het Panadura Ziekenhuis. We zijn uitgenodigd door die gemeenschap omdat zij graag willen dat hun leden en dan vaak de ouderen de mogelijkheid krijgen om zich medisch te laten checken. Project Abroad heeft geregeld dat er twee artsen, een apotheker en een oogarts aanwezig zijn. Ook zijn er drie grote dozen met medicijnen. Elke deelnemers krijgt een formulier die dan gaandeweg ingevuld wordt met, gewicht, lengte, bloeddruk, bloedsuiker, dan een gesprek met de arts, die schrijft medicijnen voor die de apotheker meegeeft en als laatste de oogmeting. Kortom een soort total check. Er zitten al mensen te wachten als we komen. Vandaar even dit filmpje.

Ochtendspits in de bus

We gaan deze zaterdag op Medical Camp. Dus om 7 uur met de bus. De bus was zo vol dat ik voorin moest blijven staan. Een mooi moment om eens een filmpje van de chauffeur te maken. Hij stopt bij de bushaltes maar ook als iemand langs de kant van de weg de hand opsteekt. Dat leidt dan soms tot dynamische taferelen. De chauffeur gaat dan vol op de rem met als effect dat iedereen in het gangpad zich enorm goed vast moet houden wil je blijven staan. Maar wel prachtig om mee te maken.

Laatste tuk tuk rit naar school

Vrijdagmorgen 22 februari alweer, de laatste morgen dat ik met de standaard tuk tuk driver naar school ga. De driver staat elke morgen op me te wachten, zijn naam is Jegan, hij is moslim en heeft drie kindjes. Hij probeert elke morgen me wat Singalees bij te brengen en daarmee zijn Engels te trainen. Ook vanmorgen weer. Aan het eind van het filmpje vraagt hij of we morgen naar Holland vertrekken. Dat had ik tegen hem gezegd, omdat we dan verder reizen. Als hij me bij school af zet staat hij er op om me 's middags weer naar huis te brengen. En zo gaat het ook, hij is er precies op tijd en brengt me terug. Aardige man.

Ontbijt in het Blue Water Hotel

Vandaag, maandag, is het ons een na laatste ontbijt in dit mooie hotel. Met 140 kamers en een echte Ballroom voor de bruiloften is dit een groot hotel. Het is hier 's morgens heerlijk rustig. Daarom even dit filmpje over het uitzicht richting de zee.

Het ochtend gebed

Via een geluidsinstallatie van de school worden 's morgens voor 8 uur het ochtendgebed en soms ook het volkslied gedraaid. Tijdens het volkslied staat iedereen stil en een enkeling zingt mee. De studenten staan in groepen opgesteld op het centrale veld van de school. Het is misschien niet netjes om zoiets te filmen maar het is een indrukwekkend gezicht. Ze staan allemaal netjes in blokken opgesteld. Alle klassen bij elkaar, bijzonder om te zien.

De kindjes en hygiene

De vrijwilligers van Project Abroad geven voorlichting over hygiΓ«ne aan de jonge kindjes van deze school. De kinderen zijn zo enthousiast, ze klappen en staan in een kring om de vrouw die het verhaal vertelde. De vrijwilligers hadden via tekeningen geprobeerd zou visueel mogelijk weer te geven waar hygiΓ«ne over gaat. Aandoenlijk om te zien.

De trein naar Colombo

We gaan met de trein naar Colombo. Een belevenis. We kopen een kaartje in de tweede klasse voor 100 rupees, dat is 50 eurocent. De trein doet er een uur en veertig minuten over. En het gaat gemiddeld zo'n 60 km per uur. De trein is bomvol en pas op het laatste stuk kunnen we zitten. Bedelaars, ananas-verkopers, pinda-verkopers, alles komt langs. Als we bijna in Colombo zijn gaat het spoor dicht langs de zee. Daar is dit filmpje gemaakt

De Villa op de plantage

En met recht een Villa met een hoofdletter, prachtig. En natuurlijk de omgeving, nog veel mooier. De Villa stond op de top van een heuvel. Gebouwd in 1897 door de Engelsen die onderaan de heuvel de theefabriek bouwden. We maken het filmpje vanuit de voortuin. Je ziet het terras waar we ontbijt geserveerd kregen. Het was er heerlijk stil, alleen het geluid van de natuur. Een plekje om jaloers op te zijn. Kijk maar eens.

Kwalitetscontrole van de latex

De beheerder bood gelijk aan om een excursie te doen, prachtig. De theeplantage, de bomen waarvan ze de latex verzamelen en de struiken waarvan ze van de stokken de bast afhalen wat dan kaneel is. De latex is het sap van de rubberboom. Die is eerst wit maar later zwart. Als de latex verzameld is wordt de kwaliteit bepaald. Het soortelijk gewicht bepaald de prijs. Een werker verzameld gemiddeld 10 liter per dag. Daarvoor krijgt hij dan 7 euro. Tja, tis nie veel.

Apen springen van boom naar boom

Als je bij de Villa zit hoor je apen in de bomen om je heen. Toen een groep apen een eindje verderop wilde gaan kijken zagen we ze via de bomen van tak naar tak springen. Ze zijn kunstenaars in het balanceren en durven hele afstanden te springen. De ene zelfs met een jong aapje op de buik. Het ging allemaal niet zo snel dus daarom is het filmpje een beetje lang geworden. Kijk maar eens.

Het beweeg-me-niet plantje

Bij de villa van de plantage vond ik een opmerkelijk plantje. Het is een klein groen plantje die zijn bladen intrekt als het bewogen wordt. Waarschijnlijk is het een soort beschermingsmechanisme. Als er een beest komt die het wil eten dan maakt het plantje zich zo onzichtbaar mogelijk. Het was een beetje een uitdaging om het te filmen. Kijk maar eens

Klas PowerPoint voor 15 jarigen

Voor de groep is PowerPoint een mooi voorbeeld. Je moet plaatjes erin plakken en grafische dingen doen. Dat vinden de studenten nu juist heel leuk dus de meest wild gekleurde presentatie komen naar voren. Leuk om te zien en goed voor als ze straks het bedrijfsleven in gaan. Daarom ook hier een filmpje gemaakt

Klas kennismaking met de computer voor 11 jarigen

Een drukte van jewelste, bijna 30 studenten in de klas. Allemaal kinderen van rond de 11 jaar. En de juf legt uit, wat is het scherm, wat is het toetsenbord, wat is de muis en zo voort. Soms moeten er drie of vier kinderen achter een computer. Een lawaai van jewelste maar ook weer geweldig leuk. Net een kippenhok vandaar even een filmpje.

Klas programmeren voor 17 jarigen

Vanaf grade 11 gaan de studenten zelf programmeren. In grade 9 beginnen ze daarvoor al met stroomdiagrammen. Ze werken in TurboPascal een mooie gratis tool. Ik was verbaasd over hoe ver ze al waren. Ik ken geen openbare school in Nederland waar programmeren op dit niveau gegeven wordt. Daarom een filmpje gemaakt. Let ook op de mooie jurk van de lerares, prachtig.

Klas Word lessen voor beginners

Vanaf grade 8 krijgen de studenten les in Word. Zaken als document openen, opslaan en zinnen typen komen dan aan de orde maar ook CRTL+C CRTL+V en CRTL+X. De kinderen zijn dan een jaar of tien. Hier in Sri Lanka begin je bij grade 1 als je zes jaar oud bent en je gaat door tot grade 13 dan ben je dus 19 jaar oud. Als je een jaar over moet doen dan kom je een jaar later van school. Studenten die bovengemiddeld scoren krijgen geen andere lesstof. Na de school mag je kiezen wat je gaat doen, doorstuderen of werken. Het schoolsysteem in Sri Lanka is gratis. De jongen met de bril merkt dat ik film en zegt dat hardop vandaar dat iedereen begint te lachen.

Klas Word voor 15 jarigen

Word voor 15 jarigen. Ze leren hier de basisdingen van Word achter de computer. Teksten opmaken, WordArt plaatjes invoegen, tabellen toevoegen en meer. Het is prachtig werk om ze te helpen. En zo'n grote blanke meneer vinden ze spannend. De meisjes die giegelen alleen maar. Maar de sfeer in de klas is heel goed. Mooi en dankbaar werk.

Klas die mooi stil zit te werken

Een klas van bijna twintig studenten die mooi stil zitten te werken mag toch ook wel op de film. De leerlingen zijn allemaal zo vriendelijk. En als ze weg gaan komen ze even bij je langs om te knielen en even je voeten aan te raken als bedankje. Mooi land met mooie mensen.

Klas Excel voor 15 jarigen

Deze klas krijgt les in Excel. De les wordt gegeven in de lokale taal. De studenten leren de opmaak van cellen aan te passen en dan formules in cellen te zetten. De juf geeft de les en ik help studenten die even niet verder kunnen. Prachtig om ze zo te helpen. En de studenten zijn erg aardig en vinden het mooi om geholpen te worden door iemand die Engels spreekt. Erg dankbaar werk. En de juf kon de extra hulp goed gebruiken.

Regen op zijn hoogtepunt

Op Onafhankelijkheidsdag plensde het. Een tropische regen die dan zo'n uur aanhoudt. De temperatuur koelde daardoor wel wat af en dat was wel lekker. Alle grasvelden rondom het hotel overstroomden. Maar ook wel weer mooi om te zien, dus een filmpje gemaakt.

Regen het begint langzaam

Op onze vrije dag en tevens Onafhankelijkheidsdag liggen we aan het zwembad als het begint te druppen. We dachten eerst, toch niet is Sri Lanka. Maar de druppen worden groter en wij moesten schuilen. In de twee filmpjes zie je wat er gebeurde, eerst langzaam maar steeds meer water.

Een volle trein

We stonden voor de spoorwegovergang te wachten. Dus heb ik maar even een filmpje van de trein gemaakt. De trein zit erg vol omdat het morgen Onafhankelijkheidsdag is. De dag in 1948 dat het land zelfstandig verder ging zonder Britse inmenging. Veel mensen reizen op die dag terug naar hun geboorteplaats.

de ijsfabriek

Wandelend langs de kust zagen we deze ijssnippers fabriek. De snippers worden bijvoorbeeld gebruikt bij het uitstallen van de vis in een supermarkt. In de fabriek worden enorme blokken ijs gemaakt. Die dan door een hakselaar gaan. De klant van de snippers op in een bak en zet ze in de koelauto. Eenvoudig maar praktisch.

vis verkoop aan handelaren

Als de vis op het land uitgestald is dan komen de handelaren. Die gaan bieden voor hun klanten. Daarna komen de klanten met hun brommer, met achterop een kist, die doen ze vol met vis en rijden naar de winkeltjes en restaurants. We konden niet duidelijk krijgen hoe duur de vis betaald werd.

Vis wordt van de boot gehaald

Tijdens de strandwandeling zagen we een vissersboot die teruggekomen was met een vrij aanzienlijke buit. Ik schat dat er wel zo'n 2 kubieke meter vis gevangen was. De vis wordt eerst in rieten manden gedaan. Die worden dan nog eens gespoeld in zee en dan aan land gebracht.

De zee

De mooie rustige zee, dit strand ligt aan de kant waar de Tsunami in 2004 in tweede instantie aan land kwam. Veel zaken herinneren nog aan de verwoesting van die 24 ste december. Er zijn zelfs af en toe resten van vroegere tempels die ten toon gesteld worden.

Met de tuk tuk naar de school

De eerste dag met een tuk naar de school. De tuk tuk is eigenlijk een brommer met een kastje eromheen, zoals wij de 45 km autootjes kennen. Van het gastgezin naar school is 8 kilometer en duurt 20 minuten. Ze vragen 300 rupees wat ongeveer 1 euro 50 cent is. Als hij langs een tempel komt stopt hij even voor een schietgebedje en weer verder. Een ervaring die je mee moet maken. En verkeersregels, hoezoo… Toch gebeuren er geen ongelukken. Iedereen is ook erg coulant. Vanuit de tuk tuk dit filmpje.

Een stukje met Public Transportation

Tijdens onze introductiedag ging ik met Johann Reibera een stukje met de bus. Bussen zijn hier het goedkoopste middel om je te verplaatsen. Als je met de bus wat hier Public Transportation genoemd wordt reist is dat voor een stukje van 10 kilometer wat ongeveer een half uur duurt zo'n 80 rupees wat omgerekend ongeveer 40 eurocent is. De 'drivers' maken er wel iets moois van. Keiharde muziek, allemaal kleuren en er passen wel 80 mensen in een bus, toch.... Hierbij een kort filmpje om het mee te beleven.

Een stuk snelweg met toll

Op weg naar ons gastgezin rijden we over een van de grote snelwegen in Sri Lanka. De snelweg is een tollweg en loopt van Noord naar Zuid. Sri Lanka heeft het oppervlak van Nederland en BelgiΓ« samen en heeft 22 miljoen inwoners. Deze snelweg was meer dan 100 km lang. Om een idee te geven heb ik dit filmpje gemaakt vanuit de taxi

De weg voor ons hotel

Op de weg voor ons hotel even kort en video gemaakt om te laten zien hoe druk maar ook hoe rustig het hier kan zijn